Přírodní pomoc unaveným očím
Podrážděné oči často nepříjemně svědí, pálí a my máme tendenci je mnout, čímž však celou situaci jen zhoršujeme. Oči jsou přírodou vybaveny pro pokojné pozorování okolí v přirozeném světle. My však oči během dne vystavujeme světelnému podráždění, ať už sledováním monitoru počítače či televizní obrazovky. Našim očím nesvědčí ani nadměrný stres, pobyt v suchém prostředí (např. u psacího stolu) či nedostatek některých minerálních látek (zinek, vitaminy A a C).
Jak tedy očím pomoci?
Jak jsme již uvedli, není dobré oči přepínat a následně je mnout. Vyvarujte se pokud možno dlouhému vysedávání před televizí a počítačem. Pro oči je dále velmi namáhavé čtení textu napsaného drobným písmem. Řada lidí se do poslední chvíle brání brýlím na čtení a tím oči přepínají o to více. Pokud však Vaše práce vyžaduje několika hodinový pobyt u počítače či psaných textů, dopřejte očím alespoň krátký opakovaný odpočinek. Podívejte se z okna, vyberte si venku nějaký předmět a po krátkou dobu ho upřeně sledujete. Tak udržíte oční svaly v dobré formě.
Významnou roli hraje umístění samotných monitorů a televizí. Postavte je na takové místo, kde se na nich nebudou zrcadlit sluneční paprsky, okna či rozsvícené lampy. Důležité nejen pro oči, ale pro celé tělo je správné sezení u pracovního stolu na kvalitní židli a správně nastavená výška monitoru. Moderní monitory jsou již k očím šetrnější, než tomu bylo dříve. Pokud nosíte dioptrické brýle a pracujete s počítačem, poraďte se s optikem o pro Vás vhodném druhu skel.
Ovoce a zelenina očím také prospívají
Je velmi důležité zvýšit přísun vitaminu A do organismu. Konzumujte denně potraviny bohaté na karoten, tedy například dobře známou mrkev či špenát, brokolici, rajčata, melouny, mango, meruňky a broskve. Očím dále prospívá vitamin C, který je obsažen v kyselých citrusech či v zelenině jako je cibule, rajčata a brambory. A zapomínat byste neměli ani na stopový prvek zinek, který společně s mědí dává očím zdravý lesk. Zinek je ukryt například v luštěninách, zelí, kapustě, řepě, kukuřici či opět v bramborách a špenátu.
Přírodní pomoc unaveným očím
Podrážděné oči často nepříjemně svědí, pálí a my máme tendenci je mnout, čímž však celou situaci jen zhoršujeme. Oči jsou přírodou vybaveny pro pokojné pozorování okolí v přirozeném světle. My však oči během dne vystavujeme světelnému podráždění, ať už sledováním monitoru počítače či televizní obrazovky. Našim očím nesvědčí ani nadměrný stres, pobyt v suchém prostředí (např. u psacího stolu) či nedostatek některých minerálních látek (zinek, vitaminy A a C).
Jak tedy očím pomoci?
Jak jsme již uvedli, není dobré oči přepínat a následně je mnout. Vyvarujte se pokud možno dlouhému vysedávání před televizí a počítačem. Pro oči je dále velmi namáhavé čtení textu napsaného drobným písmem. Řada lidí se do poslední chvíle brání brýlím na čtení a tím oči přepínají o to více. Pokud však Vaše práce vyžaduje několika hodinový pobyt u počítače či psaných textů, dopřejte očím alespoň krátký opakovaný odpočinek. Podívejte se z okna, vyberte si venku nějaký předmět a po krátkou dobu ho upřeně sledujete. Tak udržíte oční svaly v dobré formě.
Významnou roli hraje umístění samotných monitorů a televizí. Postavte je na takové místo, kde se na nich nebudou zrcadlit sluneční paprsky, okna či rozsvícené lampy. Důležité nejen pro oči, ale pro celé tělo je správné sezení u pracovního stolu na kvalitní židli a správně nastavená výška monitoru. Moderní monitory jsou již k očím šetrnější, než tomu bylo dříve. Pokud nosíte dioptrické brýle a pracujete s počítačem, poraďte se s optikem o pro Vás vhodném druhu skel.
Ovoce a zelenina očím také prospívají
Je velmi důležité zvýšit přísun vitaminu A do organismu. Konzumujte denně potraviny bohaté na karoten, tedy například dobře známou mrkev či špenát, brokolici, rajčata, melouny, mango, meruňky a broskve. Očím dále prospívá vitamin C, který je obsažen v kyselých citrusech či v zelenině jako je cibule, rajčata a brambory. A zapomínat byste neměli ani na stopový prvek zinek, který společně s mědí dává očím zdravý lesk. Zinek je ukryt například v luštěninách, zelí, kapustě, řepě, kukuřici či opět v bramborách a špenátu.