Brusinka jako lék
Pod obecným názvem brusinka se skrývají různé keře brusnic. V současnosti je nejoblíbenější americká brusinka s českým názvem klikva velkoplodá. Brusinky přináší lidem od pradávna užitek. Obklady z brusinek si dávali už indiáni na otevřené rány. Rostlina dělá na tenkých větvičkách drobné červené bobule, které jsou vyhledávaným přírodním lékem hlavně v okamžiku, kdy máme zánět močových cest. Brusinky umí zabránit bakteriím, aby se zachytávaly na stěnách močového měchýře nebo močové trubice a tím výrazně omezují propuknutí nemoci v plné síle. Nejlépe je užívat brusinky pravidelně jako prevenci při opakovaných zánětech a při obtížích s prostatou. Pokud konzumujeme brusinky jen tak samotné, žvýkáním plodů zabráníme tvorbě zubních kazů. Brusinkám se připisují i jiné blahodárné účinky, a to především na srdce a oběhový systém. Snižují hladinu cholesterolu i krevního cukru a brání kornatění tepen. V laboratorních podmínkách dokonce vědci sledují brusinku jako brzdu při vývoji nádorových onemocnění.
Brusinky obsahují především antioxidanty, řadu vitamínů a minerálů. Ceněné jsou i organické kyseliny. Antioxidanty pracují v organismu velice příznivě a snižují možnost výskytu nemoci srdce, oběhového systému a rakoviny. Z organických kyselin za zmínku stojí kyselina benzoová, která vytváří kyselé prostředí a zamezuje tak množení kvasinek a plísní.
V drobných červených kuličkách je mnoho vitamínu C, A, K, hořčík, mangan, fosfor a draslík. Čerstvé brusinky se pro konzumaci užívají spíš vzácněji a běžně potkáváme ty sušené mrazem bez přidaného cukru. Užitečné sušené brusinky https://www.nakliceno.cz/lyofilizovane-brusinky/ zpracované tímto způsobem si zachovají všechny léčivé látky, vitamíny i minerály.
V zemích, kde se brusinky hojně pěstují, je umí také náležitě zakomponovat do svých jídelníčků, U nás to s využitím v kuchyni zatím moc nápadité není. Stará klasika svíčková omáčka má sice brusinky ve všech historických receptech, ale v domácnostech je na talíři moc neuvidíte. Tyto zajímavé plody se přitom hodí například k sýrům typu Hermelín, sušené je můžeme přidávat do houbové polévky. Ozvláštnit nám můžou i majonézu. Sušené brusinky patří i do čokoládových dortů, dezertů a krémů.