Jaký si koupíme kávovar?
Kávovarje velice šikovný pomocník při přípravě různých druhů kávy nejen v kavárnách a restauracích, ale také v našich domácnostech a na pracovištích.
V Evropě je prý nejoblíbenější espresso. Je vyrobeno ze 7 gramů dobré mleté kávy, přes kterou kávovar rychlostí asi 30 vteřin protlačí silou asi 9 barů vodu o teplotě 90 °C. Pak si ho dáme samotné nebo ho použijeme jako základ pro další výborné nápoje. Většinou jde o doplnění espressa mlékem nebo mléčnou pěnou (například cappucino nebo, caffe late).
Kávovar na „presíčko“ je zkrátka jedním z nejprodávanějších spotřebičů. Chystáte se nějaký nový také pořídit? To se vám pár informací o těchto přístrojích bude jistě hodit!
Než začneme s výběrem, je potřeba vědět několik odpovědí na základní jednoduché otázky:
– máme rádi malé a silné „presíčko“ nebo větší šálek trochu slabší kávičky?
– jsme ochotni kávovaru více pomáhat nebo má veškeré práce provádět sám a my jen zmáčkneme příslušné tlačítko?
– kolik peněz jsme ochotni do nákupu tohoto spotřebiče investovat?
Pak můžeme vybírat některý ze tří základních „kávovarových“ typů:
Kávovar automatickýpracuje nejvíce samostatně. Stiskneme „knoflík“ a on zařídí umletí kávy, upěchování i spaření. Používáme ho tam, kde hodně lidí vypije hodně kávy a nemají moc času zabývat se její přípravou. V domácnostech velkých rodin, v kancelářích nebo firemních provozech.
Kávovar pákovýpotřebuje trochu naší pomoci. Je potřeba před výrobou každého šálku připravit do zásobníku pod pákou mletou kávu. Je spíš pro ty z nás, kteří máme na přípravu kávy čas. A tuto činnost si také v rádi užíváme!
Kávovar kapslovýmá podobně jako ten automatický jednoduchou obsluhu. Jeho pořizovací cena je nižší než u předchozích typů. Ovšem můžeme v něm samozřejmě připravovat jen kávu z kapslí. Takže provozní náklady jsou pak obvykle o něco vyšší.