Tohle zaručeně provoní celý byt
Věděli jste, že Česká republika je přeborníkem ve výrobě pečených čajů? Právě totiž u nás má nejdelší tradici a dokonce by se klidně daly zařadit mezi národní speciality. Nyní již postupně proniká až za naše hranice a nachází tam úplně stejnou oblibu jako u nás. Pečené čaje se obvykle připravují společně s marmeládami nebo džemy v době sezónního ovoce. Součástí není jen ovoce, ale i některé z druhů bylinek, které dodávají tajemnou chuť i vůni. Zde se dá různě experimentovat a svoji kuchyň rázem přeměníme na laboratoř. Pravdou je, že pokud pečený čaj dobře připravíme a uskladníme, tak nám může v zimě a o Vánocích dělat teplou a příjemnou společnost. Samozřejmě, že ho můžeme i snadno zakoupit, ale otázkou je, zdali se chceme vystavovat umělým barvivům a dalším nežádoucím látkám.
Relaxujeme s jablíčky a skořicí
Nebudeme si nalhávat, že tato kombinace se v zimě snad nejvíce objevuje na pultech obchodů. Nalezneme ji snad všude, v jogurtech, kompotech, čajových kolekcí, v nápojích atd. Co takhle si udělat pečený čaj z těchto surovin. Skořice sama o sobě je dostatečně aromatická, ale na druhou stranu je zdraví velmi prospěšná.
Suroviny:
2 kg jablek
500 – 1 000 g cukru krupice – záleží podle kyselosti jablek
1 – 2 citrony
mletá skořice
skořice celá
Postup:
Jablka umyjeme a zbavíme slupek, jadérek a pokrájíme na tenké plátky. To samé uděláme s citrónem. Přidáme skořici jak celou, tak práškovou. Zde je to na každém z nás, podle toho, jak ji máme rádi. Promícháme a vložíme do pekáčku. Vše zasypeme cukrem a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Ovoce po dobu pečení promícháváme, dokud nepustí šťávu. Máme hotovo. Přendáme do skleniček, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Tím se víčka utáhnou a budou dobře držet.
Konzumace:
Prakticky záleží, na co zrovna budeme mít chuť. V létě můžeme 3-4 lžíce jablečného pečeného čaje zalít vodou a máme příjemný ledový čaj nebo stejné množství zalít vroucí vodou. Tak i tak získáme hrnek skvělého nápoje plného zdraví.